• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to footer

Acrres

  • Nederlands
  • English
  • Home
  • Expertises
    • Nieuwe aquatische en terrestrische biomassa
    • Bioraffinage
    • Slimme energiesystemen & Waterstof
    • Vergisting
    • Circulaire economie
    • Wind
  • Over ons
    • Wat we doen
    • Onze mensen
    • Advisory board
    • Excursies
  • Publicaties
  • Faciliteiten
  • Nieuws
  • Contact

Slimme energiesystemen & Waterstof

Slimme energiesystemen & Waterstof

Het elektriciteitssysteem van de toekomst bestaat voor een groot deel uit duurzame energie. Energie uit zon en wind is per definitie onvoorspelbaar en stelt de maatschappij voor nieuwe technische en economische uitdagingen. Aan de andere kant maakt internet en ICT nieuwe innovaties mogelijk die oplossingen bieden. Slimmer omgaan met energie in combinatie met ICT wordt ook wel Smart Grid genoemd. En dat is waar ACRRES aan werkt.

Wat doen wij?

Samen met het bedrijfsleven worden concepten ontwikkeld, onderzocht en getest waarmee duurzame energie beter en goedkoper afgezet kan worden op het Nederlandse elektriciteitsnetwerk. Technologie van energieproductie komt hier samen met de economie, opdat er meer wind- en zonne-energie wordt geproduceerd. Denk hierbij aan opslag in accu’s, power to X als gas, waterstof, methaan etc., netstabilisatie, peakshaving, cablepooling etc.
Het waterstofmolecuul is niet meer weg te denken uit de energietransitie. Door de veelzijdige toepassingsmogelijkheden en de omissie aan broeikasgassen bij gebruik, is waterstof een onmisbare schakel in de energievoorziening. Ook de in de agrarische sector lijkt waterstof onmisbaar. De werktuigen gebruiken veel brandstoffen die broeikasgassen uitstoten. Een van de weinige alternatieve brandstoffen die dat probleem kan oplossen is waterstof. De term is hot, de gerealiseerde waterstofinstallaties laten nog op zich wachten. De markt is nog onbekend met het gebruik, de kosten zijn vaak hoog en regelgeving blijft achter. Bij ACRRES werken we aan het oplossen van dergelijke uitdagingen.

Voorbeelden

ACRRES heeft een eigen semi-off grid netwerk waarbij getest wordt of zon, wind, elektrolyser en wkk met een accu en diverse gebruikers zoals een elektrische laadpaal een stabiel netwerk kunnen zijn. Met dit grid worden ook testen gedaan naar het produceren van groene waterstof. Door onze testsite met zon, wind, een accu en, niet te vergeten, een elektrolyser, kunnen we diverse bedrijfssituaties nabootsen. Daarnaast werd bijvoorbeeld een haalbaarheidsstudie uitgevoerd om bedrijven uit de voedingsmiddelenindustrie direct aan te sluiten op windenergie. Ook werden de mogelijkheden onderzocht om (wind)energie op te slaan in koeling/vriezers of kookprocessen. Nog een goede weerspiegeling van de vooruitstrevende proeven die we doen is de inzet van onze waterstofheftruck op locatie. De heftruck wordt gebruikt voor agrarische werkzaamheden. Hiermee doen wij ervaring op met waterstof in de praktijk, zoals commerciële bedrijven deze toepassingen ook in zouden zetten.

Samenwerking

De bestaande faciliteiten (windturbines, zon-pv, elektrolyser, (waterstof)gebruikers, eigen netwerk op 150 KW, veel ruimte, goede vergunningen, veel testmogelijkheden, demonstratiemogelijkheden en kennis economische modellen) in combinatie met onze ervaring als praktijkonderzoekers geven ACRRES een uniek uitgangspunt bij de verdere ontwikkeling van Smart Grids en waterstofconcepten.

Interesse?

Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden rond de energietransitie? Neem contact op met:

Andrea Terbijhe
tel.: 0320-291532

 

Bijhorende projecten

  • Sunbiose -                             Aanleiding Nederland heeft forse ambities op het gebied van duurzame energie. Zo hebben de Regionale Energie Strategieën tot doel om 35 TWh aan duurzame stroom op land op te wekken, hetgeen voornamelijk met zon- en windenergie behaald moet gaan worden. Dit…
  • Waterstof op agrarisch bedrijf - Bij ACRRES op locatie worden landbouwwerkzaamheden uitgevoerd, op dezelfde manier als commerciële agrariërs dat doen. Een veel gebruikt werktuig hiervoor is een heftruck. Er zijn heftrucks die rijden op diesel, elektrische heftrucks en, in mindere mate, waterstofheftrucks. Een dieselheftruck heeft als voordeel dat de tijd om het voertuig te tanken weinig tijd kost. Een elektrische…
  • Energietransitie in de praktijk getest op Switch - Switch is het fieldlab voor de energiesystemen van de toekomst. De kennis van ACRRES en ervaringen worden gecombineerd met de energie-expertise van TNO. Switch biedt op praktijkschaal dezelfde energiebronnen en productieprofielen zoals grote parken zoals die op land en zee gerealiseerd worden. Daarmee kunnen de 6 kleine windturbines van 10 kW in combinatie met 40…
  • Agri PV: Slimme combinaties van zonne-energie en landbouw - Agrophotovoltaics (APV/agriPV) staat voor het combineren van landbouw met energieopwekking door zonnepanelen. Achtergrond: Het grootschalig opwekken van duurzame energie in zonneparken staat momenteel sterk in de belangstelling. Huidige technieken bieden mogelijkheden om zonneparken niet alleen in te zetten voor opwekking van duurzame energie maar juist om ze te combineren met agrarische bedrijfsvoering en zo tot…
  • Nationale Waterstof Dag 6 februari 2020 - Waterstof is de multitasker. Er is behoefte aan meer duurzame elektriciteit, warmte en duurzame transportbrandstoffen, echter het elektriciteitsnetwerk loopt tegen zijn grenzen aan. Daarnaast zijn de transportsector en de landbouw op zoek naar een duurzaam alternatief voor diesel. Tenslotte is er een opslagprobleem, er is immers veel energieaanbod in het zomerseizoen, terwijl er de vraag…
  • Landbouw als vliegwiel voor de energie transitie - In de PPS ‘Landbouw als vliegwiel voor de energie transitie’ werken we met bedrijven uit de agro- en energiesector aan concrete handvatten voor agrarisch ondernemers  om duurzame energieproductie en –opslag te integreren in een agrarische bedrijfsvoering. Dit gebeurt via innovaties op bedrijfsniveau (integreren in bedrijfsvoering), in de energieketen (afstemmen vraag en aanbod) en in de…
  • EnergyKeeper - EnergyKeeper is een driejarig Horizon 2020 project waarin het ontwerpen, ontwikkelen en testen van een nieuwe schaalbare redox flow batterij centraal staat. Redox Flow-batterijen zijn zo ontworpen dat de reagerende stoffen en hun producten buiten de batterijbehuizing staan. Hierdoor is een onafhankelijke optimalisatie van het vermogen van het apparaat en de opgeslagen energie mogelijk. Een…
  • Cellular Smart Grid Platform (CSGriP) - Het CSGriP project (Cellular Smart Grid Platform) Het Cellular Smart Grid Platform (CSGriP) project had als doel om het elektriciteitsnetwerk betrouwbaarder te maken door gebruik te maken van de netfrequentie als communicatiemiddel tussen autonome cellen. Door de netfrequentie te gebruiken als communicatiemiddel voor prosumers (producenten en consumenten), zijn andere vormen van communicatie (centraal of extern)…
  • Opslag windenergie in kou of warmte - De Lelystadse voedingsmiddelenbedrijven MARFO en McCain wilden weten of het interessant is om de windenergie van Wageningen UR direct te koppelen aan de productie van respectievelijk diepvriesmaaltijden en friet. ACRRES voerde samen met Sparkling projects een haalbaarheidsstudie uit waaruit blijkt of directe koppeling met windenergie interessant is. Daarnaast is onderzocht of de opvang van pieken…
  • NetWORK - In het project Regionale systeemintegratie duurzame (wind)energie (NetWORK) onderzocht regionale energiesysteem om wind- en zon-energie door middel van opslag efficiënter in het energienetwerk in te passen. Komend decennium zal een zeer groot vermogen aan windenergie gerealiseerd worden in Flevoland. Ook de zonne-energie kent een stevige groei. De inpassing van deze onvoorspelbare energiebronnen stellen grote eisen…

Footer

Contactinformatie

ACRRES
Edelhertweg 1
8219 PH Lelystad

Postbus 430
8200 AK

0320 29 11 11
info@acrres.nl

Wat is de toekomst van duurzame energie?

Blijf op de hoogte van gebeurtenissen op het gebied van duurzame energie en groene grondstoffen.

Inschrijven nieuwsbrief